Alghero in ideje za izlet

Kupola San Michele
Kupola San Michele

Sardinija: Alghero

Alghero je mestece na zahodni obali Sardinije. S cenovno ugodnimi leti z letalsko družbo Ryanair lahko pridete sem za manj kot 50€ (povratna karta). Super, kajne? 🙂 Sedaj pa potrebujete tudi prenočišče. Sama sem bila zelo zadovoljna z namestitvijo v B&B Calciufetta, kjer za ugodno ceno dobite spodobno in malce romantično prenočišče s samopostrežnim zajtrkom. Lastnik  je bil super, prijazen in vedno na voljo, če sva kaj potrebovala.
B&B Calciufetta leži nedaleč od starega mestnega jedra Alghera. Na prvi vtis se zdi, da človek ulice mesta Alghero v hipu pozna, a sva skoraj vsakokrat prižgala navigacijo, da naju je kar najhitreje pripeljala nazaj do prenočišča.

Izložbe z izdelki iz rdečih koral
Izložbe z izdelki iz rdečih koral

Najlepše se je v lepo ohranjenem starem mestnem jedru sprehajati zvečer, ko se tudi ob mestnem obzidju prižgejo pisane luči. Najbolj sem uživala v pogledu na kilograme rdečih koral, ki so bili skoraj v vsaki prodajalni. Punce moje, pa še to – zadeva sploh ni tako draga. No, to pa razložite svojim fantom. 😉

Sardinija plaže
Gopro kamera se je potapljala z menoj.

Kam pa na plažo?
Alghero sicer ima svojo peščeno plažo, a vam prav gotovo ne bo žal, če se boste peljali nekoliko proti severozahodu. Tam sta popularni plaži Bombarde (meni osebno lepša) in Lazzaretto, obe s kristalno čistim morjem in belo mivko. Ob cesti boste lahko opazili table, le nekoliko pozorneje glejte, saj niso prav velike.

Gremo gledat “kamne”…

Nekropola Anghelu Ruju
Nekropola Anghelu Ruju

Ja, včasih se mi je to početje zdelo prav neumno. Danes pa uživam prav v ogledih še ohranjenih ali na pol ohranjenih objektih. Vedno se navdušujem nad mislijo, česa vse so bili sposobni narediti z lastnimi rokami. Tako je bilo tudi tokrat. Ogledala sva si ostanke ljudstva, ki je so tu živeli že 1800 pr.n.št.. Na Sardiniji je ogromno število nuragov – to so bila njihova bivališča, zgrajena v obliki stolpa, ki se proti vrhu zožuje navznoter.

Znotraj nuraga Palamavera
Znotraj nuraga Palamavera

Severno iz Alghera se peljemo čez kraj Fertilia in sledimo oznakam za pomemben nurag Palmavera, ki leži ob cesti. Tu je mogoče kupiti tudi kombinirano vstopnico (prihranite kakšen € 😎 ) še za nuraško pokopališče – nekropola Anghelu Ruju (vzhodno od Alghera, v smeri letališča). Zadeva je zanimiva in vredna ogleda.