Argentiera, pozabljeno rudarsko mesto

Argentiera
Argentiera

Sardinija: Argentiera

Argentiera je majhno mestece, lahko bi rekla tudi malo večja vas, slabih 40 km severno od Alghera. Ob najinem prihodu je priobalno mestece izgledalo kot mesto duhov, odprti je bil le manjši bar. Stari del mesta leži med dvema hribčkoma na katerih so se brezskrbno pasle ovce. V preteklosti so tu kopali srebro, na kar spominjajo stara, nekatera delno obnovljena rudarska poslopja.

Peščena plaža v mestu Argentiera
Peščena plaža v mestu Argentiera

Obala je na eni strani prodnata, na drugi pa se vije nekaj 100m dolg pas čiste mivke. Nad peščeno plažo se dvigata tudi dva manjša hotela, ki poleti napolnita življenje v Argentieri.

Informacijske table tik ob obali so opozarjale, da si je zaradi rudarske dejavnosti s srebrom potrebno po uporabi plaže dobro umiti roke in podplate. Več kot dvajsetdnevno kopanje za otroke tu ni priporočljivo.

Podvodni utrip Sardinije ujet z Gopro kamero.
Podvodni utrip Sardinije ujet z Gopro kamero.

Na poti iz Alghera sva si dva ovinka pred mestom Argentiera vzela čas za prvo kopanje in raziskovanje obale. Končno! 😎 Sicer se ne bi pritoževala, če bi bila voda kakšno stopinjo toplejša, a sem kljub temu preizkusila Gopro kamero in z njo naredila nekaj lepih posnetkov. Ob temu pa se seveda nisem mogla upreti, da ne bi ob obali nabrala nekaj pesti manjših školjkic in polžkov. Za spomin, saj me menda kdo razume. 😉

2 ovinka pred mestom Argentiera se v zalivu skriva lepa plaža.
2 ovinka pred mestom Argentiera se v zalivu skriva lepa plaža.

Lepih in dostopnih plaž vam na Sardiniji prav gotovo ne bo težko najti, saj so ceste ob obali panoramske in ni težko ugledati lepe plaže.