Domači slivovi cmoki

slivovi cmoki z drobtinicami

Predstavljam vam eno izmed mojih najljubših domačih sezonskih jedi – slivove cmoke (ali po domače “češplovi cmoki” 🙂 ). Priprava je hitra in nezahtevna, želodčki pa bodo prav gotovo hvaležni in nekaj časa siti. Slivove cmoke lahko ponudite kot glavno jed ali pa za sladico, kakor želite (jaz jih jem skoraj vedno za glavno jed, tako so mi dobri 😉 ).

Sestavine:
1 kg krompirja
40 dag ostre moke
1 jajce
pol lončka kisle smetane
sol
pribl. 30 srednje velikih sliv

Priprava:
Olupimo krompir in ga narezanega na kose kuhamo v osoljeni vodi. Skuhan krompir ocedimo in stresemo nazaj v posodo. Krompirju dodamo kislo smetano in zmiksamo v pire. V ne preveč vroč krompir (pire) dodamo še jajce in še enkrat premešamo/zmiksamo.

V drugo posodo stesemo ostro moko in žličko soli ter premešamo. Dodamo krompirjev pire. Vse skupaj zmešamo skupaj z rokami (pomokanimi), da dobimo gladko testo.

kvadratki s slivamiNa pomokanem prtu testo razvaljamo (na debelino pribl. 1 cm) v obliko kvadrata (če rata delfin nič hudega ;-)). Z nožem zarežemo v testo in naredimo kvadrate velikosti pribl. 10x10cm. 

Na sredino vsakega kvadratka damo izkoščičeno slivo (lahko tudi samo polovico slive, če imate velike) in sladkorja po okusu (1-2 žlički). Stisnemo robove kvadratov in oblikujemo cmok.

slivovi cmoki

Slivove cmoke kuhamo v vreli slani vodi, na srednje močnem ognju. Kuhajo se približno 10 min (sveže pripravljeni cmoki). Ko cmoki priplavajo na površje so skoraj kuhani, pustimo še minuto ali dve. Po želji lahko cmoke zabelimo z drobtinicami, ki smo jih prepražili na maslu. K slivovim cmokom lahko ponudimo še sadni kompot.

(Ostale cmoke lahko zamznemo in uporabimo, ko nam bodo spet zadišali. Zamrznjeni cmoki se kuhajo kakšno minuto dlje. Iz recepta pride 25-30 slivovih cmokov, odvisno od debeline testa in velikosti sliv.)

Pa dober tek 😀 .