Po feltne v Polhov Gradec in še turistični obisk cerkve brez primere

Cerkev Sv. Petra (Polhov Gradec)
biser slovenske cerkvene umetnosti

Cerkev Sv. Petra, Polhov Gradec
Cerkev Sv. Petra, Polhov Gradec

Kar pogosto se mi zgodi, da se pot, ki me vodi do nekega cilja, spremeni v turistični ogled kraja. Tokrat je bil krivec za ta čudovit ogled cerkve Sv. Petra v vasi Dvori pri Polhovem Gradcu moj dragi, ki je potreboval nova platišča.

Zapisano po resnični zgodbi:

Ob 6.30 končam z nočno izmeno in dragi me že čaka na službenem parkirišču. Pobereva še 2 študentki in že gremo proti Ljubljani. Moram povedati, da sem pot do Ljubljane prespala in tokrat nisem bila  v vožnji z neznanci prav nič družabna.

Cerkev Sv. Petra, Polhov GradecŠtudentke odložimo v centru Ljubljane in se zapeljeva nazaj v smeri Polhovega Gradca.Bolj, ko se oddaljujeva od Ljubljane, bolj sva navdušena nad naravo, ki jo premore naša Slovenija. Povzpneva se kar visoko nad Polhovim Gradcem, do vasi Praproče, kjer je doma naš prodajalec platišč. Praproče so kar lep kraj z razgledom – za preživljanje časa, ko si v penziji. Roba se zdi prava, plačava in kmalu se je bilo potrebno ustaviti za nekaj šklocov s fotoaparatom.

Cerkev Sv. Petra, Polhov GradecVrhunec šklockanja s fotoaparatom je bila prav gotovo mega veličastna cerkev Sv. Petra v Dvorih. Seveda je temu botrovala tudi sreča, da naju je opazil prijazen domačin, ki je samo za naju šel iskat ključe za cerkev Sv. Petra in nama razkazal njeno notranjost. “Waaaaw”, sem rekla, ko sem stopila skozi stranska vrata in se še nekaj časa vrtela okoli svoje vertikalne osi, da sem kratko uspela zaznati to čudo. Osupnila me je velikost in veličasnost te cerkve, saj je resnično moč zaznati, da je v njej ujet duh časa.

Cerkev Sv. Petra, Slovenj Gradec

Kasetiran strop.
Kasetiran strop.

Vsakokrat se zamislim, koliko pridnih rok in zgodb je spletenih v takšno zgradbo, kot je cerkev Sv. Petra v Dvorih pri Polhovem Gradcu.

Nekaj zanimivosti o cerkvi Sv. Petra (vas Dvori, Polhov Gradec):
– z gradnjo so začeli 1525 in jo gradili 40 let
– je spomenik državnega pomena
– omenjal jo je Primož Trubar
– ima značilnosti gotske in renesančne umetnosti
– velja za zadnji in največji dosežek gotskega stavbarstva pri nas
– vsekakor pa velja nekaj: vredna obiska, saj sem prepričana, da vas ne bo pustila ravnodušne.