Sassari

Sardinija: Sassari

Piazza Italia
Piazza Italia

Na poti iz Alghera do Isole Rosse, katere lepote sem predstavila v prejšnjem blogu, sva se ustavila na dopoldanskem raziskovanju mesta Sassari. Mesto je čisto, urejeno in ima veliko lepo obnovljenih stavb v prvotnem gradbenem slogu.

Parkirala sva v garažni hiši v centru mesta, saj druge možnosti nisva našla. S pomočjo zemljevida iz popotniškega priročnika sva peš obiskala vse glavne znamenitosti.

Že ob vstopu v staro mestno jedru sva zagledala cerkev Santa Maria di Betlem. Na trgu – Piazza Italia ne smete spregledati palače provincijske vlade, ki me je s svojo popolnostjo v neoklasicističnem slogu navdušila.

Sassarijska katedrala
Sassarijska katedrala

V samem središču mesta stoji sassarijska katedrala San Nicola (Duomo). Zanimivo je predvsem njeno pročelje, ki je bogato okrašeno. Za obisk notranjosti stolnice sva žal prišla ob nepravem času, saj so odpiralni časi v Italiji pogosto ločeni (med 12h in 16h je cerkev zaklenjena).

Fontana del Rosello
Fontana del Rosello

Pomembna znamenitost na katero so prebivalci mesta ponosni je Fontana del Rosello. Le ta bi skoraj ostala skrita najinim očem, saj se skriva za ograjo in v vznožju manjšega pozelenelega vrta na robu starega mestnega jedra. Za ogled od blizu je potrebno plačati nekaj €, a so nama tokrat € žvenketali še naprej v žepu, saj ni bilo nikogar, ki bi pobiral vstopnino in odprl vrata ograje. Sicer pa se je Fontana del Rosello dala videti tudi od daleč.