Sicilija z avtom: Dan na plaži Scala dei Turchi

Sicilija z avtom: Tretji dan, 18. september 2014

Sciacca
Sciacca

Po zajtrku se posloviva od gostoljubnega lastnika B&B Costa Bianca in se iz Marsale odpeljeva proti Selinunte-ju. Kljub navodilu lokalnega prodajalca sadja, nikakor nisva našla enega največjih grških templjev na svetu. Odpravila sva se naprej do pristaniškega mesteca Sciacca, ki leži na planoti ob morju. Avto parkirava ob obali, blizu neke ribarnice. Če se boste sprehodili ob obali, boste lahko uživali v pogledu na značilne belo modre čolne. Ura je bila že blizu poldne, sonce je močno pripekalo, a sva se vseeno odpravila po stopnicah do mesta. Sciacca je poznana po izdelovanju keramike, zato vas na vsakem koraku spremljajo keramični lonci ali pa z različnimi ploščicami okrašene ulične stopnice.

Turška skala iz druge strani, po kateri vodi pot do peščene plaže
Turška skala iz druge strani, po kateri vodi pot do peščene plaže

V mestu dvigneva nekaj gotovine in se mimogrede ustaviva v turistični pisarni, kjer nama svetujejo, kako do najine naslednje točke –  plaže Scala dei Turchi.

Na peščeni plaži, v ozadju Scala dei Turchi
Na peščeni plaži, v ozadju Scala dei Turchi

Scala dei Turchi se nahaja v mestu Realmonte, malo pred Agrigentom. Avtocesto je potrebno zapustiti za kraj Realmonte, potem pa vas bodo prej ali slej spremljale table za to znamenito plažo. Turistične gneče na Scala dei Truchi ni bilo čutiti. Iz bele skale pot vodi naprej do peščene plaže, kjer je bilo le nekaj parov. Tako sva večji del popoldneva, vse do sončnega zahoda dan preživela na peščeni plaži. Morje je bilo s pravimi sredozemskimi valovi še vedno prijetno toplo, nizka voda pa je segala skoraj v neskončnost.

Prespala sva v zelo prijetnem, manjšem kampu Valle dei Templi  (http://www.campingvalledeitempli.com) v Agrigentu, kamor bi se z veseljem še kdaj vrnila. Posebnost kampa je, da ima tudi svoj bazen in restavracijo, v kateri sva večerjala. Arheološke ostanke v Valle dei Templi (dolini templjev) si je mogoče ogledati podnevi, pa tudi ponoči, saj je arheološki park romantično osvetljen. Nočni obisk parka priporočam vsem tistim, ki težko prenašate vročino, saj je park precej velik in je potrebno veliko prehoditi. Midva sva se odločila, da si bova Valle dei Templi ogledala podnevi naslednji dan.