Sicilija z avtom: Dolina templjev in 142 okrašenih stopnic

Sicilija z avtom: Četrti dan, 19. september 2014

zajtrk ob morjuPo dobro prespani noči, sva se zjutraj najprej odpravila do pekarne in lokalnega prodajalca sadja. Zajtrkovala sva na plaži ob morju, najine oči pa so uživale ob veličastnosti sredozemskih valov, ki so se lomili na obalnem skalovju. Ko so bili najini želodčki siti, sva bila pripravljena na sprehod po arheološkem parku Valle dei Templi (dolina templjev). Park je nekako razdeljen na dva dela. To pomeni, da si lahko ogledate le zgornji – bolj znani del, če vas hoja po vročem soncu ne mika preveč.

Konkordijin tempelj in AmorMidva sva si ogledala celotni park in zato parkirala pod parkom. Brezplačno parkirišče se nahaja poleg zdravstvene ustanove – nisem čisto prepričana ali gre za zdravstveni dom ali dom starejših.  Cena vstopnice za mlade do 25 let je bila 5€, cena običajne pa je enkrat dražja. Sicer pa cena variira tudi od tega, če si dolino templjev želite pogledati podnevi ali ponoči. V parku naju je najbolj navdušil Konkordijin tempelj pred katerim raste ogromna oljka, predstavnice nežnejšega spola pa boste gotovo navdušene nad enormno velikim bronastim Amorjem. Vročemu poljubu z njim se niti sama nisem mogla upreti. 😉

cvetovi hibiskusaV parku raste tudi hibiskus, ja to je tista reč za čaj. 🙂 V parku so delali tudi delavci in opazila sva, da nekaj trejo s kamni. O, seveda Petra! Poglej tudi malo na tla – in našla sva mandlje. 😀 Tako sva nabrala nekaj mandljev po tleh, ostale pa sva malo “narabutala” iz dreves.  😉 Nekaj sva jih takoj strla s kamni, ostale pa sem pospravila v torbico za kasnejši prigrizek. No, ta prigrizek je potem ostal še kakšna dva dneva v moji torbici. Kaj se je zgodilo z njimi na dan, ko sva hribolazila na Etno, razkrijem v naslednjih prispevkih.

142 okrašenih stopnic v Caltagirone
142 okrašenih stopnic v Caltagirone

Nato je sledilo kar nekaj vožnje do mesta, znanega po izdelovanju vaz, Caltagirone. Tako boste zopet na vsakem koraku opazili manjše in večje lokalne prodajalne keramičnih izdelkov. Mesto je zgrajeno na hribu, kjer stoji cerkev Sante Marie del Monte. Do nje iz spodnjega dela mesta vodi 142 stopnic, vse okrašene z različnimi ročno poslikanimi keramičnimi ploščicami. Moj prvoten plan je bil, da bi stopnice pretekla, a mi tega moja glava (z glavobolom) tisti dan ni dopuščala. Škoda! Še zdaj mi je malo žal. Kljub temu sva se podala do vrha stopnic, kjer naju je pričakal lep razgled na mesto.

Naslednja dva dni sva spala v kraju Syracuse.